sunnuntai 27. tammikuuta 2019

Terveisiä Lahesta

Tosiaankin, saatan nykyisin käyttää puhekielessä sanaa "Lahessa", vaikka se ensimmäisten täälä vietettyjen vuosien aikaan tuntui ihan hassulta sanalta. Lahdessa olen nyt kuitenkin asunut yli 9 vuotta, joten tämä on jo kymmenes vuoteni nykyisessä kotikaupungissa. Kaupungissa, johon tulin vain hetkeksi opiskekemaan ohikulkumatkalla. Kaupungissa, jonka liikenneruuhkaat tuntuivat mielestäni vain vitsiltä ja keskusta ihan kuolleelta. Vertailukohtana kun itselläni on aina Tampere, synnyinkaupunkini. ❤

Näinä vuosinani täälä olen kuitenkin löytänyt syvälle tämän kaupungin sielunhenkeen. Noin 120 000 asukkaan kaupunki on lähes puolet pienempi kuin Tampere mutta kovin sydämellinen paikka asua minun mielestäni.

Lahti on urheilukaupunki, erityisesti talviurheilukaupunki mutta kyllä täälä hyvät puitteet kesäisempäänkin sporttailuun löytyy. Ja kaikki on täälä lähellä. Siis oikeasti lähellä, sillä noin vartissa pääsee autolla kaupungin toiselle laidalle. Toki "ruuhka-aikaan" meno on vähän hitaampaa mutta siihen ollaankin nyt panostamassa kun täälä pauhataan Suomen suurimman tiehankkeen vt12 liikennejärjestelyiden parissa. Bussikuskit antaa tilaa liikenteessä vaikkakin muutoin lahtelaiset ovat huonoja tässä sekä vilkunkäytössä. Tampereella asuessa bussit kuitenkin puskivat pysäkiltä päälle heti vilkuttaessa eli sielä ei todellakaan odotettu että mihin väliin mahtuisi vaan bussikuskit tunkee väliin kuin väliin. Tampereella 10 km päässä keskustastakin asuu vielä lähellä kaikkea, mutta täälä se olis mun mielestä jo ihan perämetsää.

Lahdessa järjestetään tosi paljon erilaisia lapsiystävällisiä pikkutapahtumia ja monissa kaupoissa/kauppakeskuksissa on ihan huikeat ilmaiset leikkipaikat ja hyvät hoitotilat lasten kanssa liikkuessa. Lapsille on myös upea Launeen perhepuisto, jossa erityisesti kesäisin saa vietettyä rutkasti aikaa. Varsinaisten lapsiperhepalveluiden, kuten päiväkotien osalta Lahti tosin saisi kuitenkin hieman skarpata. Päiväkotipaikkoja on tarpeeseen nähden liian vähän tai ainakin määrällisesti väärissä paikoissa.

Lahessa on kaunista luontoa ja patikointireittejä mm Lapakiston luonnonsuojelualueella. Lahden satama, pikkuveskun vesiurut ja Vesijärvi ovat kauniita niin kesä kuin talviaikaankin. Radiomastot ja mäkihyppytornit on kaupungin tunnettuja maamerkkejä. Urheilukeskukselta pääsee Messilään asti viihdyttäviä lenkkipolkuja pitkin. Uimarantojakin löytyy kivasti, tosin täältä eteläisestä Lahesta järvet puuttuu kokonaan. 😄

On paljon asioita mistä mieleni on näin vajaan 10 vuoden aikana kaupungista muuttunut, mutta yhdestä asiasta olen edelleen samaa mieltä - sen keskusta on kuollut. Lahti ei ole ollut yliopistokaupunki ja täältä nuoret muuttavat paljon Helsingin suuntaan opiskelujen perässä, ehkä se jollain tavalla näkyy keskustassa. Tosin, Lahdessakin on tarjolla yliopisto-opetusta jo nytkin ja jatkossa Lappeenrannan teknillinen yo ja Lahden Amk yhdistyvät joten kai Lahtikin sitten on yliopistokaupunki. Ehkä ihmisten kulutustottumukset ja mieltymyksetkin ovat vuosien saatossa muuttuneet ja keskusta on jäänyt muutoksissa muun kehityksen jalkoihin. Kyllähän sitä itsekkin hurautan autolla mieluummin ilmaiseen parkkikatokseen siistiin lapsiystävälliseen kauppakeskukseen kuin keskustaan jossa parkkeeraus maksaa maltaita ja kaupat on turhan monessa kerroksessa jolloin rattaiden kanssa kulkiessa pitää vähän väliä rampata hissille. Ja toisaalta, suurin osa tarvitsemistani palveluista löytyy itselleni helpommin myös muualta kuin keskustasta.

Lahessa on ihan kivasti ravintoloita, mutta joskus olen huomannut että sunnuntaisin täälä ei raflat juuri auki ole. Ravintolatarjonta onkin kyllä hyvin keskustapainoitteista, jotain ravintolakulttuuria kaipaisin myös etelä-lahden puolelle. 🤔

Asuntojen ja talojen hinnat on Lahdessa varsin korkeat kaupungin kokoon nähden. Tämä taitaa selittyä pitkälti sillä, että Lahti on niin lähellä (tunnin automatka) Helsinkiä, että täälä asuukin paljon pk-seudulla töissä käyviä. Ja hinnat on kuitenkin halvemmat kuin sielä varsinaisella pk-seudulla.

Ajattelin tosiaan useiden vuosien ajan, että olen täälä vain ohikulkumatkalla ja palaan vielä takaisin kotiin. Kuin varkain, kaupungin kotoisuus on kuitenkin tarttunut minuun ja juuri nyt tämä tuntuu hyvältä paikalta asua ja elää. Kaupungin tarjonta ja palvelut ovat tulleet minulle tutuiksi. Minulla on täälä ystäviä ja tuttuja, olen raivannut ihan itse täälä opiskelu- ja urapolkuani ja hyväksynyt lahtelaisuuden vaikka alkuun en tuntenut täältä ketään ja ihan kaikki oli uutta. Alkuvuosina haikailinkin usein takaisin Tampereelle, nyt se tuntuu kaukaiselta ajatukselta. Koti on täällä. Voihan se olla, että vielä joskus muuttoauto kuljettaa Tampereen suuntaan mutta se ei ole tämän hetken ajatuksissa, sillä meidän on hyvä olla täällä. Lahti on kohdellut meitä pääosin hyvin, vaikka ilman tukiverkostoja täälä on välillä oltu vähän pulassakin. 😅😉

Mitä Sä ajattelet sun kotikaupungista? Ootko aina asunut samassa paikassa vai poikennut välillä muualla? Kannattiko? Kauanko viihdyit ja mikä vei takaisin? Näetkö synnyinkaupunkisi nyt eri silmin kuin sielä asuessasi? Meillä jokaisella on juuret jossakin paikassa, mutta elämän kuljettaessa voi sitten kasvua tarttua uusistakin paikoista ja kaikki se on yhtä arvokasta ja vaikuttaa siihen millainen ihminen ja persoona olet.

-Rosa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti