tiistai 1. tammikuuta 2019

Aikaansaava ahertaja

Heipsan,

jokin aika sitten lähipiirissämme oli puheenaiheena aikaansaavuus, ahkeruus ja monenlainen siihen liittyvä juttu. Jäin pohtimaan omia arjen tekemisiäni, sillä saan usein palautetta siitä kuinka olen niin aikaansaava ja kysellään miten ehdin kaikenlaista lastenhoidon ohella. Ensimmäiseksi täytyy kyllä sanoa että olen luonteeltani järjestelmällinen enkä oikein edes kykene istuskella paikallani tekemättä samalla jotain hyödyllistä (tai hyödytöntä). Lisäksi olen touhuissani yleisesti aika suunnitelmallinen. Näillä spekseillä ehtii aika paljon ja se multitaskaaminen, mistä juuri jokin aika sitten kirjoittelin on myöskin yksi "syyllinen" aikaansaavuuteeni.

Noh, mutta asiaan. Ensinnäkin tosiaan rakastan "to do" -listoja ja listaan lähes päivittäin asioita mitä pitää hoitaa joko päivä-tai viikkotasolla. Lisäksi kirjaan ylös muita muistettavia asioita, kuten ostoslistoja. Näistä on helppo seurata mitä pitää tehdä ja milloin. Syksyä varten kirjoitin jo keväällä hankintalistaa esim ulkoiluvaatteista ja niimpä niitäkin oli helppo hankkia eteen tullessa pidemmällä aikavälillä eikä talvikaan päässyt meitä yllättämään kun sopivat kamppeet oli hankittu ajoissa jo pikkuhiljaa kaappiin odottamaan. Samanlailla pyrin toimimaam myös esimerkiksi lahjahankintojen kanssa. Vinkkaan myös että käytössäni on ihan perinteinen paperikalenteri jota seurailen päivittäin.

Kotona järjestys pysyy yllä periaatteella "vie mennessäs tuo tullessasi" eli esimerkiksi leluja voi järjestellä samalla kun käy lastenhuoneessa tai samalla kun haen vessapaperia toiseen vessaan voin matkalla palauttaa pinollisen puhtaita pyykkejä tai viedä käsipyyhkeet pesuun tms. Meillä ei ihan käytännön syistä ole vakituista siivouspäivää vaan saatan esimerkiksi pestä kevyesti kylpyhuoneen samalla kertaa kun käyn itse suihkussa. Kun ruoka on syöty, menevät tiskit huuhtelun jälkeen suoraan koneeseen eikä täten tarvitse erikseen ryhtyä keittiön siivoushommiin vaikkapa iltaisin.

Näen jotenkin herkästi aina että mitä missäkin kohden voisi tehdä ennenkuin voisi istahtaa sohvalle hetkeksi lojumaan ja niimpä olen huomannutkin että kaivatessani totaalilepoa ei koti ole tällä hetkellä siihen tarkoitukseen itselleni sopiva vaan tarvitsen muun ympäristön. Toki olen pikkuhiljaa harjoitellut sitä että jätänkin vaikka ne kuivat pyykit narulle odottelemaan vielä seuraavaan päivään jos tuntuu etten jaksa niitä just nyt hoitaa. Kodinhoitohuoneen ovi vain kiinni niin asian voi hetkeksi unohtaa.

Järjestyksen ylläpitoa helpottaa myös se että kaikille tavaroille kotona on oma paikkansa. Kun tavarat on järjestyksessä niin aikaa ei tuhraannu turhaan etsiskelyyn. Ennen joulua järjestelin lastenhuoneessa jo valmiiksi tilaa tiedossa oleville uusille tavaroille. Meillä myöskin karsitaan säännöllisesti kaikesta turhasta tai sellaisesta mille meillä ei enää ole käyttöä, sillä runsas tavaramäärä aiheuttaa helposti kaaoksen jota onkin haasteellisempi selättää. Vaikka meillä on tilaa ihan kivasti, en halua että joka paikka tursuaa tavaraa ihan vain jos joskus tarvii. Sit kun tarvii niin ei kuitenkaa edes muista että onko meillä sellaista tarviketta vai ei ja missä se on ja sitten tulee kuitenkin hankkineeksi tarvitsemansa uudelleen siinä kohden. Esimerkiks niitä iänikuisia remppapaitoja ja -housuja ei tarvitse säilöä kuin yhdet, hyvin usein niitäkään ei sitten kuitenkaan jostain syystä käytä kun sen remonttihomman aika on vaan hommat sujuu yhtä hyvin jo valmiiksi päällä olevissa vaatteissa.

Multitaskaan myös pienimmissäkin asioissa esimerkiksi yksi aamu havahduin kuinka jälleen kävin petaamassa pedit sillä välin kun leivät oli paahtimessa ja puuro tulilla. En oikein osaisi odotella paikoillaan että nämä valmistuisi vaan teen vähän sitä ja tätä sillä välin. Usein valmistelen myös lounasta jo aamupalan yhteydessä ja pistän vaikkapa pyykkejä kuivaamaan samalla kun keitän pastaa jne. Esimerkkien lista voisi olla loputon. Kaikessa tekemisessä kuitenkin suunnitelmallisuus kulkee taustalla ja runsaasta touhuamisesta huolimatta saan kyllä pääsääntöisesti kaiken tekemäni myös valmiiksi. Multitaskaus on toisaalta tosi hyödyllinen ja tarpeellinen taito mutta sen vastapainona olen luvannut itselleni tietoisesti harjoitella enemmän myös läsnäoloa.

Tässä nyt ainakin jotain tapoja kuinka saada/saan itse aikaiseksi asioita enemmän tai lyhyemmässä ajassa. Tiedoksi kuitenkin että on itsellänikin usein asioita joiden tekeminen roikkuu tai jää viimeiseen hetkeen mutta se ei ole katastrofi kun suuret linjat on kunnossa ja toisinaan vähän tylsemmissä jutuissa se kuuluisa viimetippa on oiva motivaattorikin.

Onko sulla vinkkejä kuinka käyttää aikaa asioiden hoitoon tehokkaamin?

-Rosa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti