keskiviikko 20. maaliskuuta 2019

Aktiivinen arki

Mitä se paljon puhuttu aktiivinen arki oikein on? Mitä tarkoittaa arkiaktiivisuus? Liittyykö hyötyliikunta jotenkin tähän ja mitä se merkitsee?

Varmasti monilla meistä tuntuu välillä, että päivät on niin täynnä kaikkea mahdollista kuten töitä, kauppareissuja, siivoamista, ruuanlaittoa, pyykinpesua, lasten harrastuksia, neuvoloita ja lääkärikäyntejä tai kampaamoreissuja, vanhempainiltoja ja ties mitä, että tällaisia arkiaktiivisuusasioita ei ehdi edes miettiä saati toteuttaa. Mutta pointti onkin siinä, että millä tavoin tuon kaiken arkeensa sisällyttää ja miten niihin suhtautuu. Arkiaktiivisuuden ei pitäisi olla suorittamista, vaan tietynlainen elämäntapa.

Elämästä suurin osa on sitä perus arkea eikä sitä kannata sen vuoksi ajatella irrallisena asiana vain viikonloppuvapaita odotellen. Mä elän melko aktiivista arkea ja otan ilon irti siitä, että aktivisuusranneke näyttää illan päätteeksi minun liikkuneen yli 100%, vaikken olisi edes tehnyt mitään varsinaista treeniä. Tämä kertoo siitä, että päivän mittaan olen suurimman osan ajasta liikkeessä eikä yhtäjaksoista istumista tule kovinkaan pitkiä aikoja. Kerrottakoon vielä, että en siis ole tällä hetkellä työelämässä vaan olen kotiäiti ja monimuoto-opiskelija.

Aina kun mahdollista, niin kävelen välimatkat tai osan niistä. Töissä käydessä välillä juoksin töihin ja tulin bussilla takaisin tai pyöräilin matkat. Toisinaan voi vaikka jäädä bussista jo aiemmalla pysäkillä pois niin kävelyaskeleita kertyy enemmän. Valitsen portaat hissin sijasta. Sen sijaan, että istuisin tai seisoisin puistossa ulkoillessa paikallani, niin teenkin samalla pienen jumpan tai leikin lasten kanssa esimerkiksi hippaa, piilosta tai peiliä ja pulkkamäessä riemuitsen myös ylöspäin kiipeämisestä, sillä tiedän sen tekevän hyvää itselleni ja itse asiassa lapsetkin siitä tykkäävät. Kun pysyn aktiivisena arkitouhuissa, ei minun tarvitse potea huonoa omaatuntoa siitä, etten käy salilla 3 kertaa viikossa tai hiihdä satoja kilometrejä talvessa. Sen sijaan, että yrittäisin keksiä lisää syitä treenaamisen hankaluudelle, yritän jatkuvasti keksiä uusia mahdollisuuksia saada lisää arki- ja hyötyliikuntaa päiviin. Lopulta kuitenkin yleisellä aktiivisuudella on merkittävämpi rooli myös terveyden edistämisessä versus kerta pari viikkoon salitreeni ja muu aika inaktiivisesti istumista joko koneen ääressä, autossa tai kotisohvalla. Kun arjessa liikkuu tasaisesti koko päivän ajan niin myös aineenvaihdunta ja energiankulutus pysyvät tasaisempana ja tehokkaampana. Todennäköisesti iltaisin myös nukahtaminen helpottuu ja yöunet paranevat kun päivän ja yön aktiivisuuserossa on selkeä ero.

Ihminen on mukavuudenhaluinen ja varmasti sen vuoksi helposti laiskottelevakin. Ehkä tämän vuoksi monilta unohtuu hyötyliikunta ja suorituskeskeisessä yhteiskunnassamme liikunnastakin tulee sitä viikoittaista pakkopullaa, jota kuuluu tehdä koska niin kaikki tekevät ja asiantuntijat suosittelevat. Mieti kuitenkin, miten sä voisit tehdä niitä pieniä valintoja arkipäivässä hyötyliikkuen, sillä ne pienetkin teot oikeasti ovat isoja juttuja kun niitä kertyy paljon. Istumatyöläiset voivat vaikka siirtää tulostimen niin kauas, että aina tulostaessa on pakko nousta ylös pöydän äärestä ja mahdollisesti vaihtaa sellaiseen työpisteeseen, jossa voi välillä työskennellä myös seisten. Kauppareissut isoissa marketeissa pikkukauppojen sijaan tuovat kuin huomaamatta askelia ja mikäli mahdollista, niin oman auton sijasta voisi hyödyntää enemmän julkisia liikennevälineitä. Myös jättämällä auton parkkipaikalla hieman kauemmaksi kuin suoraan oven eteen, saat kuin huomaamatta lisättyä askelmääriä pienissä erissä. Mitä mahdollisuuksia hyötyliikkumisen ja oman arkiaktiivisuuden lisäämiseen sulla tulee mieleen?

Minkälaista sun oma arjen aktiivisuus on tällä hetkellä? Silloin jos liikuntaa tulee oman harrastuneisuuden tai vaikka työn vuoksi viikkotasolla paljon, ei arjen aktiivisuus ehkä ole niin merkittävässä roolissa kokonaiskuvassa, mutta toisaalta ajattelen itse, että jaksaakseen esimerkiksi fyysisesti raskaassa työssä tulee kehoaan hoitaa ja huoltaa myös muutoin kuin pelkällä työssä tapahtuvalla liikunnalla. Kaikenlainen tasapaino arjessa niin vapaa-ajan, työn/opiskeluiden ja perhe-elämän kesken on tärkeää, jotta kokonaiskuormitus ei nouse liian raskaaksi. Tästä kirjoittelenkin sitten lisää ensi kerralla!

Tsemppiä meille kaikelle aktiivisen arjen pyörteisiin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti