torstai 10. lokakuuta 2019

Puistotreenit by @Hyvinvointihaaveita ja ajatuksia tulevaisuudesta

Heissulivei,

kesäkausi täytyy vihdoin myöntää olevan takanapäin kun mennään jo hyvää vauhtia lokakuun puolta. Alunperin ajattelin, että töiden aloittamiseni vuoksi lopettaisin asuinalueemme leikkipuistossa pidettävien puistotreenien ohjaamisen jo elokuussa. Omaa intoa ja osallistujiakin on kuitenkin riittänyt siten, että nyt syyskaudella ollaan vain siirrytty treenaamaan aamupäivien sijasta ilta-aikaan. Ja tottahan sekin, että ulkoillaanhan me itse joka tapauksessa välillä myös työ- ja päiväkotipäivien jälkeen, joten miksei sitä samalla edelleen jumppailisi lasten leikkien lomassa.

Olen kyllä todella onnellinen siitä, että keväällä 2018 aloin jälleen kunnolla säännöllisesti liikkumaan toisen raskauden jälkeen. Koska tiesin itseni tuntien jo valmiiksi, että treenimotivaation ylläpitämiseksi tarvitsen myös vertaistukea, treeniseuraa ja tavoitteita, päätin muun muassa aloittaa puistotreenien ohjailemisen omien aikataulujeni mukaan, mutta kuitenkin viikoittain. 2018 toukokuusta treenailimme aina joulukuulle saakka ja tänä vuonna 2019 puistotreenit käynnisteltiin kesäkuussa. Niin monta hyvää treeniä, hyvää keskustelua, intoa, hikea ja hyvää fiilistä. Samalla kunto on noussut.

Viime vuonna aloin kuvaamaan treenejä facebookiin lokakuussa ja marraskuussa pidin ensimmäisen treenejä sisältävän LIIKU-haasteen myöskin facebookissa. Tänä vuonna modattu haaste KOTItreenihaaste oli maalis-huhtikuussa täälä blogin puolella ja nyt syksyllä aion aktivoida uuden LIIKU-haasteen Instagramin puolella @hyvinvointihaaveita -tililläni. Haasteesta tulossa lisää tietoa myöhemmin.

Puistotreenit ovat omassa arjessani ylläpitäneet lihaskuntoharjoittelua ja niiden avulla olen helposti saanut täytettyä oman viikoittaisen liikuntapiirakkani UKK-terveysliikuntasuositusten mukaan. Harjoittelu on tuonut lisää jaksamista ja energiaa arkeen ja kun lapset ovat olleet mukana alusta alkaen, eivät hekään enää ihmettele kun äiti treenailee vaan kannustavat hauskasti mukana.

Pitämissäni puistotreeneissä ajatuksena on ollut nimenomaan jakaa vertaisuutta ja saada väki liikkeelle. Jokainen tehty liike on enemmän kuin ei tekisi mitään! On ollut mahtavaa kun puistossa seisoskelun sijasta ollaan liikuttu reippaasti ja monipuolisesti lihaskuntoa kohottaen. Ja toki mahtavaa on sekin, että kun treenit on tullut sovittua, niin samalla lapsille on saanut seuraa puistoon. Muutoin kun käy herkästi niinkin, että kaikki ulkoilevat omiin aikoihinsa ja/tai omissa pihoissaan, eivätkä lapset välttämättä saa kaipaamiaan kaverileikkejä. Toivottavasti olen saanut esimerkilläni joko ihan livenä tai vähintään tämän mainion somen välityksellä jaettua intoa ja inspiraatiota terveysliikuntaan. Lisäksi toivon, että kannustukseni saa ajattelemaan, että liikunta voi olla ensinnäkin hauskaa ja suht helppoa, mutta sen ei myöskään tarvitse viedä kauaa aikaa eikä siihen tarvita kalliita välineitä tai salijäsenyyksiä. Tästä päästäänkin siihen, että ainakin toistaiseksi treenini ovat olleet täysin ilmaisia. Tätä on nimittäin sekä kyselty että ihmetelty useaan otteeseen. Mulle ja lapsille nämä meidän puistotreenit on kuitenkin ollut ihan vain harrastus ja koska tarkoitukseni on samalla sekä vahtia omia lapsia että myöskin tehdä treeniä itse, en ole halunnut pyytää treeneistä maksua. Mahdollisuuksien mukaan olen kuitenkin myös antanut tekniikkavinkkejä ja korjausehdotuksia turvallisiin liikesuorituksiin sekä vaihtoehtoisia liikkeitä niitä tarvitseville. Liikunnan tulee mielestäni olla helposti lähestyttävää, jotta se ei jää tekemättä heti suurimman alkuinnnostuksen laannuttua. Ja täytyy silti sanoa, että puistoon on aina saanut tulla toki myös vain leikki- ja tsemppiseuraksi sekä kuulumisia vaihtamaan, mitään liikkumispakkoa ei tapaamisissa ole koskaan ollut. Haluan uskoa, että jakamalla hyvää se lisääntyy ja siksikin olen antanut omaa panostani alueen asukkaiden hyvinvointiin ja yhteisöllisyyden tukemiseen. Treenaajia on toki käynyt vähän kauempaakin, ja kaikki yhtä tervetulleita! 😊

@Hyvivointihaaveita puistotreenit ovat olleet kestoltaan 45-60 min. Yksi treenikerta sisältää aina sekä alkulämmittelyliikkeet, lihaskuntotreenin että venyttelyt. Harjoitus on suunniteltu siten, että se on helppo toteuttaa vaikka samalla vahtii lapsia. Esimerkiksi lattia/maatasossa tehtäviä liikkeitä on ollut tosi vähän, eikä käytössä ole ollut musiikkia, joka pakottaisi kaikkia toimimaan samassa rytmissä tai estäisi samalla juttelemasta lapsille tai toisille treenaajille. Liikkeitä on aina saanut tehdä omaan tahtiin ja jaksamisen mukaan kiertoharjoitteluna 2-3 kierrosta. Selailemalla @hyvinvointihaaveita facebook- ja instagram -tilejä sekä tätä blogia, löydät tällä hetkellä jo lähemmäs sata erilaista treeniä, jotka on helppo toteuttaa. Mikäli kaipaat siis treenivinkkejä ja inspiraatiota, niin kannattaa kurkkailla. Kuulen mielelläni myös kommentteja ja palautetta niin puistotreeneistä kuin muistakin jakamistani treeneistä ja jutuista. Toivottavasti olette tykänneet! 😊 Ja hei, jos siellä ruudun toisella puolella on joku jostain aivan toiselta paikkakunnalta, niin en pistä yhtään pahakseni vaikka ottaisit tästä koppia ja alkaisit itse vaikka näillä mun ohjeilla vertaisohjata treenejä oman asuinalueesi asukkaille. Yhteisöllisyydestä saa voimaa, kantsii kokeilla!

Tässä alla on nyt kuvina tämän viikon puistotreeni, jossa käytimme vastuksina kuminauhoja. Liikkeet tässä:
1. kyykky ja hauiskääntö
2. vipunostot eteen ja sivuille
3. jalan loitonnus takaviistoon
4. kulmasoutu yhdellä kädellä
5. kyykkypidosta (esim.puuta vasten) polven avaukset
6. yhden käden ojentajapunnerrus
7. vatsapyöräily takanojassa (penkillä istuen)
8. lankkupito (penkkiä vasten) ja polvien vedot



Ajoittain tulee myös kyselyä, että koska ohjaan jälleen jumppia tai muita treenejä aikuisille ja mahdollisesti ilman lapsia? Ennen fysioterapeuttiuraanihan olen nimittäin ohjannut erilaisia ryhmäliikuntatunteja useiden vuosien ajan päätyökseni ja moni vanha asiakaskin edelleen pysähtelee tavatessa juttusille ja kuulumisia vaihtamaan. Se kyllä lämmittää mieltäni, kiitos. Tänä vuonna erilaisia yhteistyöpyyntöjä- ja keskustelujakin on käyty muutamia, kyselty josko pistäisin pystyyn jopa oman yrityksen. Täytyy sanoa, että en ole näitä juttuja missään nimessä unohtanut ja aika ajoin niitä mielessäni pyörittelen paljonkin. Ehkä se on myös jonkinlainen tulevaisuuden haave, saada tehdä asiantuntijatöitä mahdollisesti ihan omissakin nimissä. Varmasti osaltaan nämäkin ajatukset ovat olleet taustalla perustaessani @hyvinvointihaaveita -tilit ja tämän blogin. Haluan edelleen kehittyä fysioterapeuttina ja oman alan moniosaajana. Yksi iso ponnistus tässä olivat omat ammatillisen opettajan opintoni ja nyt olen jo jonkin aikaa huomannut tuumailevani että jatkaisikos sitä opiskelua vielä ylempään amk-tutkintoon asti. 😊😅 Mutta niihin iltaohjauksiin vastaan, että tässä elämäntilanteessa tosiaan vain on haastavaa sopia mitään säännöllistä ohjausta ilta-aikaan kun lapset eivät ole hoidossa ja ovat vielä pieniä. Meillä mummut ja vaarit asuvat kauempana, joten arki pyörii omin voimin. Syksyn myötä olen myös tosiaan aloittanut fysioterapeutin työt osa-aikaisesti. Ja vielä oikein mieleisessä työpaikassa! Mutta sen voin jo luvata, että mikäli kaipaat mua johonkin tapahtumaan/tilaisuuteen joko ohjaamaan liikuntaa tai luennoimaan liikuntaan, terveyteen tai hyvinvointiin liittyvistä asioista, niin hyppelen innosta puhkuen mukaan! Ota rohkeasti yhteyttä siis, mikäli sulla on jotain mielessä. 😊

-Rosa @hyvinvointihaaveita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti