sunnuntai 11. marraskuuta 2018

Arkiruokavinkkejä kalasta

Huomenta ja hyvää isänpäivää 👨‍👩‍👧‍👦💙

Tänään ARKIRUOKARESEPTIVINKEISSÄ jaetaan suosikit helppoihin kalaruokiin. Syödäänkö teillä kalaa viikoittain? Haluaisitko syödä kalaa useamminkin, mutta helpot reseptit on hakusessa?

Kalahan on hyvää ravintoa, ja Eviran suositusten mukaan sen käyttöä tulisi lisätä. Kala sisältää terveellisiä rasvahappoja, useita vitamiineja ja kivennäisaineita sekä paljon proteiinia. Kala on erityisen hyvä n-3 rasvahappojen ja D-vitamiinin lähde. Kalan hyödyllisten rasvahappojen on osoitettu vähentävän sydän- ja verisuonitautiriskiä. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan kalaa on hyvä syödä ainakin kaksi kertaa viikossa ja eri kalalajeja on suositeltavaa käyttää vaihdellen. Kalan syöntisuosituksiin on myös muutamia poikkeuksia. Niistä ja muustakin voit lukea lisätietoja vaikka seuraavasta linkistä: https://www.evira.fi/elintarvikkeet/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikevaarat/elintarvikkeiden-kayton-rajoitukset/kalan-syontisuositukset/

Tässä sitten ne meidän perheen kalaruokien vakiot:

LOHIKEITTO: kuori ja pilko perunat, porkkanat ja sipuli. Laita ne kiehumaan veteen. Lisää muutama laakerinlehti, maustepippureita ja ripaus suolaa. Kun porkkanat ja perunat alkavat pehmenemään, niin lisää lohifileen palasia. Parasta saat kaupan kalatiskiltä (poista ruodot ja leikkaa palat itse), mutta meillä käytetään toisinaan myös valmiita lohikuutioita pakasteesta. Tämä sekä nopeuttaa ruuanlaittoa että ei vaadi niin tarkkaa ruokasuunnittelua, kalatiskiltä ostettua lohta kun ei montaa päivää viitsi pitää jääkaapissa odottelemassa. Lopuksi revi sekaan pieni puntti tuoretta tilliä, lisää ruokakerma ja halutessasi palanen voita. Ah, valmista tuli - herkkua tuoreen (tai pakasteesta sulatetun) ruisleivän kanssa 😊😋



BATAATTIMUUSSI JA SINAPPILOHI UUNISSA: Kalatiskiltä lohifilee, nypi ruodot pois. Nahkapuoli alaspäin vuokaan tai pellille, ripottele päälle mustapippuri ja käyttämäsi suola sekä sivele ohut kerros käyttämääsi sinappia. Uuniin 160-180 astetta (kiertoilma) ja noin 40-45min. Samalla tee bataattimuusi. Tehdään kuin tavallinen perunamuusi mutta korvataan osa perunoista bataatilla.



TONNIKALAPIIRAKKA: Tee piirakkapohja itse tai käytä kaupan valmispakastetta. Helppo pohja esim seuraavasti eli 125-150g voita, 3dl vehnäjauhoja, 1/2dl vettä. Sulata voi ja sekoita jauhojen kanssa tai nypi voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina voidellun piirasvuoan (halkaisija 24 – 26 cm) pohjalle ja reunoille. Täytteeseen laitan usein tonnikalahiutaleita (säilykepurkki), miniluumutomaatteja halkaistuna, fetaa, suolaa, jauhettua (valko)pippuria ja siihen päälle kaadan keskenään sekoitetut 2-3 kananmunaa ja kermaviilin. Päälle vielä valmista pizzajuustoraastetta tai vaihtoehtoisesti raastan leivän päällä käyttämästämme oltermannista jämät piirakan päälle. Uuniin 200 astetta noin 30-40min kunnes pinta saa kauniin värin.

TONNIKALAPASTA: keitä haluamaasi pastaa. Lisää sekaan haluamasi hevi-pussi pakasteesta ja tonnikalapurkki tai useampikin, riippuen minkälaista ruokamäärää teet. Lopuksi lisää ruokakerma, suolaa, pippuria ja haluamaasi yrttimaustetta (pizzamauste 🤣) sekä hieman tomaattisosetta. Helppoa ja maistuvaa!

Tonnikalaa saa toki myös sieltä kaupan kalatiskiltä, itse vaan tulee käytettyä helppoja säilykepurkkeja. Ne kelpaa hyvin muuten myös pizzan täytteeksi.

Meidän tulee tosi harvoin tulee käytettyä muita kalalajeja. Ahvenfileitä on joskus paisteltu pannulla mutta muutoin kaivataan kyllä ihan itsekkin uusia vinkkejä eli pistäppäs omasi jakoon kommenttikenttään 😉

Ootteko muuten jo huomanneet TV:stä Citymarketin uuden kalamainoksen? Se tyyli pistää ainakin mut naurattamaan ollaakseen vuoden 2018 mainos, mutta sanoma on varmasti hyvä. Kalan syöntiin tosiaan pitäisi kiinnittää enemmän huomiota 😊👍





Terkuin Rosa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti