Facebook

Sivut

maanantai 13. tammikuuta 2020

Miten selvitä pettymyksistä?

Aina elämä tai asiat eivät mene niin kuin sitä itse toivoo tai suunnittelee. Pettymys saattaa tuntua suurelta epäonnistumiselta etenkin silloin, jos kokee, että on itse antanut parhaansa, mutta se ei riitä. Mikä minussa on vikana? Mitä olisin voinut tehdä toisin?Odotinko liikaa vaikkapa ympäristöön, omiin kykyihini tai toisiin ihmisiin nähden? Miksi näin kävi?
Koska ihan varmasti meistä jokainen on joskus joutunut pettymään ja miettimään esimerkiksi edellä olevia kysymyksiä, päätin listata 4 hyväksi kokemaani keinoa selviytyä pettymyksistä ja päästä siten elämässä pettymysten jälkeen eteenpäin. 

Pettymys on tärkeää käsitellä, jotta se ei nujerra mieltä tai heikennä itsetuntoa. Usko tai älä, pettymyksenkin voi kääntää lopulta positiiviseksi ja vahvuudeksi, jonka käsiteltyäsi sinun on mahdollista suunnata katseet kohti uusia toiveita, unelmia ja suunnitelmia. Jopa entistä vahvempana.

1. Sanoita tunteesi ja puhu ääneen. Tai kirjoita. 

Avioero, työpaikan menetys, varasijalle jääminen opiskelupaikan haussa tai jokin muu menetys, saa ja kuuluukin tuntua pahalta. Ei ole heikkoutta myöntää tätä ääneen. Jotta voit päästä pettymyksestä yli, se täytyy kuitenkin käsitellä. Sure rauhassa. Itke, jos siltä tuntuu. Huuda. Juokse. Istu alas ja tuijota. Hyväksy, että nyt kävi niin kuin kävi. Omat unelmasi, toiveesi ja tavoitteesi ovat niin tärkeitä, että ne ansaitsevat surutyön, mikäli ne eivät toteutuneet. Epäonnistumisten myöntäminen ääneen toisille voi tuntua hävettävältä, mutta tosiasiassa kun puhut ääneen, saatat usein saada toisilta tukea, kannustusta ja empatiaa. Mitä itse sanoisit ystävällesi, joka kertoo pettymyksestään? Kokeile sanoa tämä sama itsellesikin. 

2. Hemmottele itseäsi.

Yritit parhaasi, vaikka se ei tällä kertaa riittänyt. Uusia mahdollisuuksia tulee. Kenties jotain vielä parempaa. Elämä kantaa, kun uskaltaa luottaa. Ole hyvä itsellesi. Älä vaadi itseltäsi liikaa. Syö hyvää ruokaa tai vaikka suklaata. Ota kylpy tai nauti rauhasta ja hiljaisuudesta luonnon helmassa. Osta kukkia itsellesi. Keskity siihen hyvään, mitä sinulla on. Vaikka prosessoit pettymystä, niin älä uhriudu vaan suuntaa lopulta energiasi asioihin, jotka tuottavat sinulle mielihyvää. Etsi pettymyksestä huolimatta tilanteesta myös hyviä puolia. Missä olet onnistunut pettymyksestä huolimatta? Kiitä itseäsi siitä.  

3. Mieti mitä opit? 

Vaikeat kokemukset satuttavat, mutta samalla ne kasvattavat. Hyvä ei aina, jos koskaan, tule helpolla. Mieti mitä opit tästä pettymyksestä? Miten voisit hyödyntää oppimaasi jatkossa? Pettymyksetkin kuuluvat elämään. Ne voidaan siis lopulta hyväksyä. Ja vasta sitten pettymyksestä myös pääsee irti. Tilanteesta, persoonastasi ja käsittelytaidoistasi riippuen pettymyksestä yli pääseminen voi viedä aikaa muutamasta tunnista useisiin kuukausiin. Uskalla tarvittaessa kuitenkin pyytää apua pettymyksen käsittelyyn.


4. Aseta uusi unelma. Luo tavoite ja suunnitelma sen toteuttamiseksi. 

Kun olet pureksinut pettymyksen ja hyväksynyt sen, on mahdollista mennä eteenpäin. Kerää itseluottamusta ja tahdonvoimaa, uskaltaudu myös epämukavuusalueellesi. Et voi menettää mitään. Jos jännittää, niin rauhoita mieltäsi pohtimalla, mikä voisi olla pahinta mitä tapahtuisi jos jotain meneekin pieleen? Ole rohkea. Luota itseesi. Et voi saavuttaa mitään, jos et yritä. Aurinko nousee taas. Joten, onnea matkallesi kohti uusia haasteita.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti